onsdag 20 april 2011

Arhults Alexander

Alex kom tillbaka hit till gården i söndags. Vi sålde ju honom i augusti förra året till en härlig familj i Halland. Alex blev dotterns första häst och de hade lovande framtidsutsikter tillsammans. Tyvärr blir inte allt som man har tänkt. Efter en tid i det nya hemmet visade Alex upp en smygande hälta och något som liknade patellaupphakning. Familjen tog Alex till veterinären och diverse behandlingar och träningsprogram utformades. Hur ambitiös man än är ibland med dessa ting så finns det saker som är utom ens kontroll och förmåga. Det visade sig nyligen att Alexander har utläkt spatt i båda haserna. Spatt är en kronisk inflammation i hasleden som orsakas av benpålagringar. Det är något som både är genetiskt- och uppväxtbetingat och i Alex fall har han haft det redan under sina första levnadsår då spatten i dagsläget är inaktivt. En process som tar lång tid att stabilisera sig.

Vi fick ta tillbaka Alex pga. dolda fel. Detta var ju något som varken vi eller köparna hade kunnat ana.

Jag har haft regelbunden kontakt med veterinär Anne Haglund på Saxtorps Hästklinik. Anne är väldigt kompetent och ser hästen som en helhet. Hon har mitt fulla förtroende och beundran. Anne fick se Alex röntgenbilder som låg till grund för att köpet skulle gå tillbaka. Även om spatten mycket riktigt förelåg så var Anne skeptisk till att det var den som gjorde att han haltade, eftersom den är inaktiv och såg "mycket bra ut". Så snart det stog klart att Alex skulle komma hem igen bokade jag en tid hos Anne.

Vi fick en snabb tid och var där igår. Anne lade en bedövning på höger has, där hältan kommer ifrån. Hältan släcktes något men inte helt. Därför föreslog Anne att vi skulle lägga en bedövning på höger bakknä. Hältan släcktes helt. Alltså satt hältan i knät och inte i hasen. En röntgenbild togs på bakknät och vi fick förklaringen på hältan. Alex har en bencysta där. Bencystor är också genetiskt relaterat tyvärr. Men en något positiv del i det hela är att de flesta hästar svarar bra på behandling med kortizon.

Så Alex har nu påbörjat sin behandling och skall vila tills han är hältfri. Därefter skall han sättas igång och förhoppningsvis kommer han att fungera som vanligt igen. Spatten i sig är inget som påverkar honom eller hans förmåga och bencystan vet vi ju nu om så då är det lättare att hålla honom hältfri.

Alex är en fantastisk individ, både att hantera och rida, så jag hoppas att det finns en chans att han snart kan förgylla någon liten ryttares vardag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar