torsdag 17 mars 2011

Får Fix

På bara några dagar har stallet blivit fyllt av en massa små lamm med sina söta bräkanden och sina smått förvirrade uppsyner. Även om de flesta tackorna sköter sina lamm själva, som goda mödrar bör, så krävs det ändå extra tillsyn och skötsel. Det är lätt att det går galet i samband med lamning och att lämna fåren att fritt sköta detta finns inte på kartan. Vips har något lamm på obeskrivligt sätt lyckats hamna på fel sida grinden. Det skulle inte dröja länge för det att bli kallt, utsvultet och svagt.
Vi har hittills fått ett 20-tal lamm och fler är på intåg. Två lamm har blivit flasklamm, för deras mammor fick helt enkelt fler lamm än de kan ta hand om. Det är tidiga morgon till sena kväll som gäller för att dessa ska få en sådan bra start i livet som möjligt. Hos oss får de nylammade tackorna bo i en separat box med sina lamm de första dygnen. Sedan får de gå ihop i mindre grupper för att därefter slussas ut i den stora flocken med tackor med lamm.

 
Flasklammens mat är på väg.
Vi har dessutom blivit utvalda till att delta i en undersökning om Q-feber av SVA. Q-feber är en zoonos som kan smittas mellan djur och människor. SVA gör regelbundet undersökningar för att kartlägga sjukdomsläget hos svenska djur. Under 2007-2009 har det pågått ett stort utbrott av Q-febern i Holland och då man tror att orsaken är smitta i stora mjölkget- och fårbesättningar vill man kontrollera förekomsten i Sverige.
Vi ska ta prov på tio tackor direkt efter lammning och skicka in proverna till SVA. (mer om Q-feber kan läsas på http://www.sva.se/)

Provtagning


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar