tisdag 22 juli 2014

Tungt beslut

Hillstar's Devoted Dolly

Ibland är det tvunget som uppfödare och djurägare att ta ett tungt beslut. Idag var första gången för mig som jag fick fatta beslut om att avliva en valp från vår uppfödning. Dessvärre var det inte första gången jag har fått ta bort en valp. Inte heller första gången av den här anledningen - att valpen är blind. 

För några år sedan köpte vi in en hanvalp till kenneln med tanke att han skulle bli vår framtida avelshane. Det tog dock bara någon dag innan vi blev säkra på att han var blind. Då som nu togs valpen till veterinären för undersökning. Då som nu konstaterades att valpen var blind men genom ögonlysning visade det sig att inget var fel på ögonen. Möjligt att det hade något att göra med kopplingen till hjärnan. 

I fallet med lilla Dolly var hon, trots att hon var minst i kullen, tidig i sin utveckling med att öppna ögonen och lära sig gå. Dock märkte vi redan att något inte stog rätt till när valparna var omkring 3 veckor. Innan 4 veckors ålder tog vi henne första gången till veterinär men valde då att avvakta hennes utveckling ytterligare och boka in en tid till ögonspecialist.

Det är en tuff uppgift att ta ett sådant här beslut. Hur jag kom fram till att Dolly var blind och hur jag fattade mitt beslut orkar jag inte gå in på här i bloggen men om någon har funderingar av vikt så går det bra att maila mig.

1 kommentar:

  1. Jag är övertygad om att hennes tid hos er var alldeles underbar, om än så ledsamt kort.
    Vi kan inte alltid segra mot naturen, tyvärr. Inte ens om vore man den fantastiska räven.

    SvaraRadera