måndag 18 oktober 2010

Nya utställningsregler

Från den 10 januari 2011 kommer nya utställningsregler att gälla. Dessa har utformats av Nordiska Kennelunionen för att harmonisera över landsgränserna.
För Sveriges del är en stor förändring bla. i kvalitetsbedömningens gradering. Tidigare har vi haft 1:or, 2:or osv. När de nya reglerna träder i kraft kommer vi att få lära oss att använda uttrycken, excellent, very good osv.
De nya kvalitetspriserna påminner mycket om den gamla indelningen även om gränserna har flyttats något.

Exellent (utmärkt) tilldelas hund som mycket väl motsvarar rasens standard och som presenteras i utmärkt kondition, visar ett harmoniskt välbalanserat temperament, håller utmärkt klass och har en utmärkt helhet. Dessa utmärkta kvaliteter i förhållande till rasidealet tillåter att domaren kan bortse från smärre detaljfel. Hunden måste ha tydlig könsprägel.

Very good (mycket god) tilldelas hund som motsvarar rasens standard, som är välbalanserad och i god kondition. Smärre fel kan tolereras, men inga som negativt påverkar helhetsintrycket. Denna bedömning kan endast ges till hund av mycket god klass.

Good (god) tilldelas hund som motsvrar rasens standard och vars exteriöra fel är av mindre framträdande karaktär.

Sufficient (godtagbar) tilldelas hund som motsvarar rasens standard men som inte har rasens alla karaktärsdrag eller har bristande fysisk kondition.

Disqualified (diskfalificerad) ska tilldelas hund som
a) är exteriört otypisk för rasen eller har fel som anges som diskfalificerande i rasens standard.
b) har sådana anatomiska defekter att de väsentligt påverkar hundens hälsa och sundhet, med särskilt beaktande av rasens ursprung/funktion/användningsområde.
c) hanhund som inte har normalt utvecklade och normalt belägna testiklar.
d) i ringen visar aggressivitet eller tydligt flyktbeteende, dvs. då hund kastar sig paniskt iväg från domaren och det inte finns någon möjlighet att närma sig hunden på naturlig väg.

En annan skillnad i bedömningsreglerna avser championhundarna som nu får kvalitetspris i klassen. Skillnad för dessa är även att när de ställs ut i annat land än där de har tagit sitt championat kan de anmälas i championklass då cert numera kan delas ut i denna klass.

Juniorhundarna har fått sin klass förlängd till 18 månaders ålder. Således har man 4 klasser att välja mellan när man skall anmäla. Dock har inte detta så stor roll för vår ras som ej är godkänd av FCI och därmed inte kan tävla om CACIB (internationellt cert).

Raser som ej är godkända av FCI kommer dock att stöta på en annan förändring. Denna innebär att hundar av dessa raser som vunnit BIR (bäst i rasen) ej tillåts tävla vidare i BIG (bäst i gruppen) och BIS (best in show).  Dock kommer man som tidigare att kunna gå vidare till gruppfinalerna på Nationella utställningar.

Läs gärna igenom de nya reglerna på http://kennet.skk.se/skk/?id=723&sprak=sv
då det är viktigt för varje utställningsdeltagare att känna till reglerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar