måndag 21 februari 2011

Ett upp och ett i minnet

Catch öron på väg upp?
 Lancashire heelerns öron är ett omdebbaterat ämne. Hos rasen är det tillåtet med ståndöron såväl som tippöron. Tippöronen skall helst vara starka i basen och bäras på hjässan. Tunga öron som viker sig för mycket och faller är inte önskavärda. Men öronen skall ses som "kosmetika" och endast bedömas som en detalj på hunden och helheten skall förståss vara det som avgör vid en exteriörbedömning. Trots detta har flera Heelerägare fått erfara att deras hundar fått sämre kritik pga. deras tippöron (även om de varit korrekta tippöron). Varför? Antagligen okunskap hos domare, som ej har läst och förstått rasstandarden fullständigt.

Tippöron har funnits hos Heelern sedan rasens uppkomst och är därför något som bör bevaras. Ståndöron är genetiskt dominant men trots detta finns det flera hundar med tippöron som skördat framgångar i utställningsringen och jag hoppas att det kommer fler. Dock får vi som uppfödare jobba lite hårdare på att bevara tippöronen då vi både har genetiken och okunskap emot oss.

Megans öron är små och stående.

På Lancashire heeler Communitys hemsida finns ett helt avsnitt om tippöron ( http://www.lancashireheelers.org/tipped_ears.php ) Läs gärna och titta på de många bilder på hundar med olika tippade öron.

Här hemma på gården har vi Megan och Riga med ståndöron, Ley med tippöron och Catch med ett av varje (för tillfället kan vi ju hoppas).

Leys "knasöron" - en del av historien.


5 kommentarer:

  1. Jeg synes det virker som om britene er mer glad i tippører enn det vi i norden er. Sikkert er det i alle fall at det er stor variasjon i heelerens ører; noen har nærmest store parabol-ståører, mens andre, som min Ferdinand, har små men tunge tippører. Så størrelsen på ørene har ikke noe å si for om det er tipp- eller stå-ører.

    Selv ønsket jeg meg ståører på min heeler,-rett og slett fordi de er enklere å få "korrekte", men nå synes jeg (selvfølgelig) at tippører er veldig sjarmerende ;-)

    SvaraRadera
  2. Ja Åsa, Ferdinands öron ser verkligen charmiga ut :)

    SvaraRadera
  3. Lexie hade "tunga öron" som liten och fick alltid på kritiken, valpiga öron el ej färdig öronställning. Jag personligen är inte förtjust i vipp öron utan tycker de blir ett annorlunda hel hets intryck och jag har en känsla av att domarna tar in sin egna åsikt i just den bedömningen. Antingen bryr dom sig inte om öronställningen eller så anser man att de blir ett annat ut tryck. Men de är helt klart som du säger de är ofta heeler med vipp öron får de på kritiken vilket i sig är fel.

    Hoppas allt är bra med er

    Kramar

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Jag har fattat tycke för heeler-rasen och jag skulle helst vilja ha en heeler med tippöron. Jag tycker helt enkelt att de ser "mjukare" och "snällare" ut! :o) Hur vet man om de får tippöron eller ståöron?

    Hälsar Anneli

    SvaraRadera
  5. Vissa linjer har mer fallenhet för tippöron än andra. Men det är ju ingen garanti för att hunden får tippöron. Man får helt enkelt se på valpen hur den ser ut, fråga sin uppfödare och framför allt - gilla läget, om öronen nu inte blir som man tänkt sig. Det viktigaste är ju att man har en bra hund i övrigt.

    SvaraRadera