lördag 1 januari 2011

Jubilar

Stort grattis till vårt stamsto Natty Lass som fyller 20 år i år!

Natty är fortfarande pigg och kan lattja till det rejält i hagen när andan faller på. Natty har inte ridits de senaste åren då hon har varit dräktig och man på Flyinge satsade tiden på de yngre stona. Natty har lämnat 14 föl på raken och har väldigt lätt för att bli dräktig. Dock gillar hon inte seminspiltan (och inte heller startboxen vilket var en anledning till att hon aldrig blev löphäst). Betäckning har inte heller varit hennes favorit men sedan hon flyttade hem till oss så har stressen över att hålla koll på sitt föl minskat, hon känner sig tryggare och har därmed även kunnat visa sina brunster ordentligt. Och det med råge! Hon stod gärna och trånade i hörnet mot Alex hage när han fanns på gården.

I år kommer Natty inte att få något föl. Det känns lite sorgligt och jag tror att Natty har påverkats lite av att inte vara dräktig. En del säger säkert att det kan vara nyttigt för stona att "vila" något år och satsa på sport eller annat. Dessa tillfällen tror jag kommer ändå. Stoet kanske inte blir dräktigt eller annan anledning,  som i vårt fall där vi avstod betäckning på grund av platsbrist och minskad efterfrågan i och med finanskrisen. Natty har burit och haft föl vid sin sida sedan hon var 5 år. Hon trivs verkligen med den uppgiften och ett bättre avelssto kan jag inte tänka mig.

Vi funderar på att låta betäcka henne igen till våren men inget är bestämt. Kanske att vi kan tänka oss att låna ut hennes mage till någon som är intresserad av att ta ett föl men inte har möjlighet att ha sto och föl under första året. För Natty hör hemma på vår gård, det är ett som är säkert!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar